- Hem
- Informationskrav
Informationskrav
Läs detta först - viktig information
För att skapa bestående värden i SISAB:s fastigheter ska projekteringsanvisningarna alltid användas.
SISAB:s projekteringsanvisningar är till för att klarlägga de krav som företaget ställer som komplement till myndighetskrav och branschregler vid om- och nybyggnation samt i förvaltning. PBL, BBR, AFS och AMA med RA m.m. gäller alltid.
Vilka delar av projekteringsanvisningarna som ska ingå beror av projektets anläggningsdelar och omfattning. Detta klargörs i tillämpliga delar i varje projekt av den på SISAB som har projektansvar, det vill säga projektansvarig eller förvaltare. Den som har ansvar för projektet är också ansvarig för att projekteringsanvisningarna följs.
Genom att använda SISAB:s projekteringsanvisningar bidrar man till att skapa värde för en långsiktig fastighetsförvaltning. För att tillsammans även kunna förbättra och utveckla projekteringsanvisningarna ska projekten leverera avsteg och synpunkter.
Använd formuläret som finns på SISAB:s hemsida för avsteg och synpunkter.
Alla avsteg från projekteringsanvisningarna ska beslutas av SISAB:s projektansvarig i samråd med SISAB:s ansvarige för respektive anvisning.
SISAB arbetar med ständiga förbättringar ur ett hållbarhetsperspektiv för att minska miljöbelastningen och erbjuda stadens skolor och förskolor sunda lärmiljöer.
Miljö- och fuktkrav är inarbetade i respektive anvisning. Projekteringsanvisning Miljö och Projekteringsanvisning Fuktsäkerhet anger dessutom övergripande miljöoch fuktkrav. SISAB ställer också särskilda krav på miljökontroll och dokumentation av byggprodukter, vilket hanteras med hjälp av Byggvarubedömningen (BVB). Använd den manual som finns på SISAB:s hemsida.
Vid nyproduktion ska byggnaderna miljöcertifieras, i systemet Miljöbyggnad, nivå Silver. SISAB:s projekteringsanvisningar gäller parallellt med miljöbyggnads krav. I de fall SISAB ställer högre eller andra krav än systemet Miljöbyggnad är det SISAB:s krav som gäller.
Projektavdelningen, enheten för Projektutveckling, är ansvarig för att SISAB:s projekteringsanvisningar utvärderas och uppdateras.
Nedan redovisas SISAB:s projekteringsanvisningar relaterade till informationsleveranskrav. Kraven är baserade på en sammanslagning av SISAB:s anvisningar och Nationella Riktlinjers material. På denna sida beskrivs endast de krav som projektet Ska genomföra och utrycker krav som är bindande. Medan rekommendationer till best practice finns i relaterade länkar inom alla områden och benämns som Bör, det ska dock finnas klara skäl för att inte följa rekommendationerna.
FasTwin – digitalt ritningsarkiv
SISABs befintliga relationshandlingar förvaltas i det digitala ritningsarkivet FasTwin. Vid projektstart ska befintliga handlingar checkas ut från ritningsarkivet.
För att få tillgång till befintliga handlingar skickas en förfrågning med informationen nedan till ritningsarkivet@sisab.se. Endast handlingar som verkligen behövs ska checkas ut då de låses för utcheckning till andra eventuella projekt.
Projektnummer
Fastighetsnummer
Projektledare/ Projektansvarig
Teknikområde
Plan
Del
Grundläggande Begrepp
Grundläggande begrepp finns dokumenterade i SISAB:s begreppslista.
Informationssamordning
I denna del behandlas organisation, programvaror och inställningar, projektanpassning BIM, projektkommunikation m.m.
Organisation
Detta avsnitt anger specifika krav på projektets organisation gällande informationssamordning.
- Projektet skall tillhandahålla en Informations-/BIM-samordnare med ansvar enligt beskrivning i anvisningen Organisation för projektgenomförande(*1.1 & 1.3)
- Varje utförande disciplin ska tillhandahålla en utsedd Informationsansvarig med ansvar enligt beskrivning i anvisningen Organisation för projektgenomförande(*1.4)
- För de projekt som BIM-projekteras ska Informations-/BIM-samordnare upprätta dokumentet Projektanpassning BIM som innehåller projektspecifika krav och förutsättningar (*2.2)
- Arbetsmodeller och fastställda filer från övriga konsulter ska levereras till projektstyrningssystemet Antura enligt fastställt tidsintervall och tidplan.(*2.3)
- Samtliga handlingar, oavsett dokumenttyp, samordnas och levereras till beställaren enligt dess anvisningar.
Programvaror och inställningar
Detta avsnitt anger specifika krav gällande hård- och mjukvara
- Programspecifika inställningar ska följa SISAB:s angivna anvisningar. (*4.8)
- Respektive uförare ansvarar för att tillhandahålla hårdvara som kan hantera de informationsmängder som nyttjas i projektet.
- Respektive utförare anvarar att meddela Informations-/BIM-samordnare vilka program som avses användas.(*2.4)
- Programvaror som används i projektet ska vara kompatibla med IFC2x3 vilket beskrivs i Programvaror och inställningar.(*2.4)
- Filformat för överföring av underlag mellan konsulter ska anpassas i projektet och sammanställas i dokumentet Projektanpassning BIM. (*2.4)
- Mjukvaror som nyttjas av flera utförare skall vara av samma version. Evenutella avvikelser från detta skall godkännas av projektets Informations-/BIM-samordnare.
- Byte av mjukvara eller version under projektgenomförandet skall godkännas av projektets Informations-/BIM-samordnare.
Projektanpassning BIM
- För de projekt som BIM-projekteras ska Informations-/BIM-samordnare upprätta dokumentet Projektanpassning BIM som innehåller projektspecifika krav och förutsättningar.
- I dokumentet Projektanpassning BIM ska följande punkter beskrivas:
- Projektets organisation gällande informationshantering
- Förväntade BIM-tillämpningar i projektet
- Projektnollpunkten och det lokala koordinatsystemet
- Våningsplan och respektive plushöjder
- Leveransrutiner
- Programvaror som används (även version och eventuella plugins)
- Tvärdisciplinära utbytesformat.
SISAB:s startpaket för projektering
- I början av förslagshandlingsskedet ska SISAB:s startpaket för projektering hämtas från kravportalens mallfiler och användas som grund för projektering.(*2.5)
- Uppdatering av befintliga handlingar ska följa ritningsarkivets delindelning och den nya informationen ska läggas in på de befintliga handlingar.(*2.5)
Filhantering
I denna del behandlas benämning och utbyte av filer.
Allmänt
- Benämning av filer skall följa angiven filbenämningsstandard.(*2.7)
- Disciplinbeteckningar ska anges enligt SISAB:s beteckningsstandard.(*2.6)
- Utbyte av filer ska ske via SISAB:s projektstyrningssystem Antura. (*2)
- Vid utbyte av filer utföras efter anvisningen Programvaror och inställningar.(*2.7)
- Ritningsskalor ska anges enligt gällande filbenämningsstandard.(*2.8)
- Littrering av hus, plan och rum skall utföras enligt Hus-, plan- och rumslittrering.(*2.9)
Ritningsdefinitionsfiler
- Projekteringsledaren ska utse en av V- eller E-projektörerna som ansvarig för att ta fram projektanpassade ritningsdefinitionsfiler åt andra V- och E-projektörer.
Informationsmängder
I denna del behandlas krav på informationsmängder vilka delas in i objekt, ritningar, CAD-modeller samt krav för specifika projekt.
Modelleringsteknik
- Specifika krav på CAD-modellers uppbyggnad och objektmodellering framgår av SISAB:s anvisning för modelleringsteknik.(*4.1)
Ritningar
Ritningar ska generellt redovisas enligt innehåll ritning.
- Namngivning av ritningar ska följa angiven Filbenämningsstandard.
- Ritningsstämpel ska användas på samtliga ritningar enligt innehåll ritning. Mallfil för ritningsstämpel finns att tillgå i SISAB:s mallfiler. Egna attribut och logotyper får inte förekomma. (*2.10)
- Slipstexter ska läggas i respektive modellfil eller vara bundna.(*2.10)
- För nybyggnad ska lagerstruktur för CAD-filer upprättas enligt SB 11. För till- och ombyggnadsprojekt kan pointlager behållas. (*2.10)
- Fönsteruppställningar, orienterande lager och rumsinformationstagar ska följa innehåll ritning.(*2.10)
- Ritningsindelning och dess konnektionslinjer skall definieras av projektets arkitekt. (*Förslag)
- Namngivning av rum, så kallade rumsfunktioner ska följa tabellerna rumsfunktioner försskola och rumsfunktioner skola. (*2.12)
CAD-modeller
Detta avsnitt anger specifika krav på CAD-modeller.
- CAD-modeller ska placeras i relation till en lokal projektionszon inom SWEREF 99. Den lokala projektionszonen anges i Koordinatsambandsmodellen.(*2.11)
- CAD-modeller ska antingen placeras i den lokala projektionszonen eller i ett projektspecifikt koordinatsystem med en nollpunkt som relaterar till en känd punkt inom den lokala projektionen. Koordinater och eventuell vridning för det projektspecifika koordinatsystemet anges i Koordinatsambandsmodellen.(*2.11)
- CAD-modeller ska placeras i relation till projektets höjdsystem. Aktuellt höjdsystem anges i Koordinatsambandsmodellen.
- Informations-/BIM-samordnare skall tillhandahålla och underhålla en gemensam Koordinatsambandsmodell för projektet.(*Avsteg från: Framtagning av projektnollpunkten sköts av arkitekten)
- Ändringar som påverkar Koordinatsambandsmodellen ska kommuniceras med projektets Informations-/BIM-samordnare som i sin tur ska uppdatera modellen och kommunicera detta med Informationsansvarig.(*2.14, 3.1 & 4)
- Orientering av befintliga CAD-modeller ska inte ändras utan samråd med ritningsarkivet (*2.11)
- Namngivning av rum ska följa tabellerna rumsfunktioner förskola och rumsfunktioner skola. (*2.12)
Brandskyddsritningar
- Brandskyddsritningar ska hanteras enligt Brand- och Tillgänglighetsritningar.
Tillgänglighetsritningar
- Tillgänglighetsritningar ska hanteras enligt Brand- och Tillgänglighetsritningar.
Mindre ombyggnadsprojekt och renoveringar
- Mindre ombyggnadsprojekt och renoveringar ska hanteras enligt Mindre ombyggnadsprojekt och renoveringar
Markskötselritningar
- Markskötselritningar ska hanteras enligt Markskötselritningar.
Paviljonger
- Paviljonger ska hanteras enligt Paviljonger.
Övernattningsskolor
- Övernattningsskolor ska hanteras enligt Övernattningsskolor.
Relaterat
Anvisningar
Mallfiler
Värdelistor
Informationsleveranser
I denna del behandlas krav på genomförande av informationsleveranser.
3D CAD-modeller
I denna del behandlas krav på genomförande av informationsleveranser.
- Slutliga IFC-filer vid leverans till SISAB ska exporteras i ett och samma koordinatsystem.(*2.11)
- Vid projektavslut ska anvisningen projektets avslut följas.(*2.14)
- En modell per disciplin ska ingå i relationshandlingar i både redigerbart originalformat och i neutralt format (IFC2x3) i enlighet med anvisningen omfattning av leverans. (*3.1)
- För leverans av IFC-modeller ska SISAB:s inställningsfiler appliceras.(*4.6 – 4.7)
Registerfil
- SISAB:s registerfil ska levereras tillsammans med relationshandlingarna.(*2.5.1)
Objektsinformation
Detta avsnitt avser beskriva informationsleveranskrav för objektsinformation.
- Generell information om objektsinformation och klassificering ska följa angiven anvisning. (*4.5 -4.6)
- Specifika krav på geometrisk information per objekt i CAD-modeller framgår i leveransspecifikation.
- Specifika krav på objektsegenskaper i CAD-modeller framgår i leveransspecifikation.